today26 Nisan 2024 Cuma Saat 21:19
Başkanımız Cemil Meriç Anısına Kitap Hazırlattı

Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Şanverdi Cemil Meriç’i yaşatmak adına yeni bir kitap hazırlattı. Başkanımız tarafından 1500 adet bastırılan “Düşünce Hayatımızda Cemil Meriç” isimli kitabı, Antakya Kültür Derneği Başkanı Sayın Mehmet Karasu derledi. Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Şanverdi, kitabın tanıtımında; Cemil Meriç’e verilen değeri anlatarak, Reyhanlı’da ilköğretim okulunda ve bir caddede Cemil Meriç isminin yaşatıldığını ayrıca Cemil Meriç’in Reyhanlı’da yaşadığı evin restorasyonu için gerekli başvuruların yapıldığını belirtti.

Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Şanverdi yaptığı konuşmada; “12 Aralık 1916’da Hatay’ın Güzide şehri Reyhanlımızda dünyaya gelen, Ülkemizin yetiştirdiği en önemli aydınlardan birisi olan Cemil Meriç; bıraktığı eşsiz eserler ve dünya görüşü ile bizlere ışık tutmuştur. Bizi, bizim düşünce yapımızı, siyasetimizi, coğrafyamızı temsil eden dünya çapında bir isimdir. Düşünce sistematiğinin en yeşil çınarıdır cemil Meriç.

Bu çınarın anavatanı Reyhanlı sadece sıradan bir yer değildir bizim için, Cemil Meriç’in doğduğu ve yaşadığı bir şehirdir. Onu farklı kılan faktörlerden biri de Reyhanlı’nın kendine mahsus şartlarıdır. İlkokulu Reyhanlı Rüştiye mektebinde geçirdiği yıllar onun birçok eserine konu olmuştur. Öğretmeni Ali İlmi Fani’nin çalışkan, üretken ve atak bir öğrenci olarak nitelendiği Cemil Meriç’in o yılları, geleceğin de habercisi olmuştur. Hatay’ın bağımsızlığına kavuştuğu tarihlerde Batı Ayrancı köyünde öğretmenlik yapmış, tecrübe ve bilgisi ile dikkatleri üzerine çekmiştir.

O Batı ve Doğu kültür medeniyetlerinin buluşma noktasıdır. Her iki medeniyeti de buluşturan anlayışın temsilcisidir. Cemil Meriç; kendi tabiri ile fikir işçisidir. Eğilmez bükülmez bir karakter sahibi, sıradan insanlarla sıra dışı insanı ayıran, bireyi ve toplumu önemseyen bir değerdir. Fransız hegemonyasının hüküm sürdüğü bir ortamda; inanç, fikir ve şahsiyetinden ödün vermeden, mücadelesini sürdürmüş hakikat arayıcısı ve aşığıdır. Necip Fazıl’ın dediği gibi “O dış gözlerini, iç dünyasını daha iyi görmesi için Cenab-ı Hakk’ın aldığı insandır.”  “Bir adamı tanımak için düşüncelerini, acılarını, heyecanlarını bilmemiz lazım” diyen bu değeri tanımak ve anlamak için her türlü fedakârlığı göze almak gerektiği kanaatindeyim.

Bizler; Cemil Meriç’in doğduğu ve yaşadığı şehrimizde bize “herkes gibi değil, insanın kendi gibi yaşaması gerektiğini” öğütlemiş bir kültürün mirasçılarıyız. Onun anısına sahip çıkmanın büyük bir onur sayıldığı şehrimizde, Reyhanlı Belediye Başkanı olarak, adına yazılan her satırın altına attığım imza bu toprakların evladı Cemil Meriç’e duyulan özlemin bir ifadesidir. Bu eserin oluşmasında emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyor, Cemil Meriç’i saygı ve rahmetle anıyorum.” Dedi.

---------