today26 Nisan 2024 Cuma Saat 14:07
Liselerarası Cemil Meriç Yazı Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu

Liselerarası  Cemil Meriç Yazı Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu

Reyhanlı Belediyesi ile Aalen Antakya Kültür Derneği'nin birlikte organize ettikleri "Liselerarası  Cemil Meriç Yazı Yarışması" ödülleri Antakya Belediyesi Meclis Salonu'ndaki törenle sahiplerine verildi. Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, Kültür Müdürü H.Hakan Türker, Antakya Lisesi Mezunları, Öğretmenleri ve Müdürleri ile ödül alanlarla ailelerinin katıldığı tören Cemil Meriç’e duyulan sevgiye hitaben yapılan konuşmalarla taçlandı.

Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi “Öğretmenler Günü” kutlamasının ardından yaptığı konuşmada: “Hatay’ın Güzide şehri Reyhanlımız’da, 12 Aralık 1916’da dünyaya gelen, Ülkemizin yetiştirdiği en önemli aydınlardan birisi olan araştırmacı, düşünür, yazar Cemil Meriç; eşsiz eserleri ve dünya görüşü ile iz bırakmış, düşünce sistematiğinin en yeşil çınarıdır. İşte bu çınarın anavatanıdır  Reyhanlı.  Cemil Meriç’in doğduğu ve yaşadığı, anılarının olduğu, kaleminin hayat bulduğu şehirdir. Reyhanlı onu farklı kılan faktörlerin baş kahramanıdır. İlkokulu Reyhanlı Rüştiye mektebinde geçirdiği yıllar onun birçok eserine konu olmuştur. Öğretmeni Ali İlmi Fani’nin çalışkan, üretken ve atak bir öğrenci olarak nitelendiği Cemil Meriç’in o yılları, geleceğin de habercisi olmuştur. Hatay’ın bağımsızlığına kavuştuğu tarihlerde doğduğu yerde, Reyhanlı’da öğretmenlik yapmış ve nesilleri fikirleriyle aydınlatmıştır.

Cemil Meriç Batı ve Doğu kültür medeniyetlerinin buluşturan anlayışın temsilcisidir. kendi tabiri ile fikir işçisi, sıradan insanlarla sıra dışı insanı ayıran, bireyi ve toplumu önemseyen bir değerdir. İnanç, fikir ve şahsiyetinden ödün vermeyen hakikat arayıcısı ve aşığıdır. "Bir çağın vicdanı olmak isterdim, bir çağın. Daha doğrusu bir ülkenin, idrakimize vurulan zincirleri kırmak, yalanları yok etmek, Türk insanını Türk insanından ayıran bütün duvarları yıkmak isterdim. Muhteşem bir maziyi, daha muhteşem bir istikbale bağlayacak köprü olmak isterdim, kelimeden, sevgiden bir köprü. Sanat düşüncenin, düşünce mukaddeslerin emrinde olmalı. Hakikat mukaddeslerin mukaddesi... Hakikat ve sevgi." Kelimeleriyle anlatır fikir mücadelesini.

Bizler; Cemil Meriç’in doğduğu ve yaşadığı şehirde, onun fikirleriyle olgunlaşan bir kültürün mirasçılarıyız. Onun anısına sahip çıkmanın büyük bir onur sayıldığı şehrimizde, Yaşadığı evi müze haline getirerek bu anıyı yaşatacağız. Reyhanlı Belediye Başkanı olarak, adına yazılan her satırın destekçisi, bırakılan her yapıtın koruyucusuyuz. Artık geleneksel hale getirdiğimiz “Cemil Meriç Yazı Yarışması” ile düzenlediğimiz bu eserin oluşmasında emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyor, Cemil Meriç’i saygı ve rahmetle anıyorum.” Dedi.

Ödül töreni sonunda "Antakya Defne Dostluk ve Barış Korosu”ndan Aziz Aytaç, Mehmet Fazıl Karasu ve Mennan Süleymanoğlu, katılımcılara mini bir müzik dinletisi sunuldu.