today19 Nisan 2024 Cuma Saat 17:53
Ürün Güvenliği ve Denetim İşleri Hakkında Duyuru

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü Asansörlü bina sorumlularına yönelik açıklamada bulundu. Binalarda ve inşaatlarda kalıcı olarak hizmet veren ve insanların, insan ve yüklerin taşındığı asansörler ve asansörlere ait asansör güvenlik..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü Asansörlü bina sorumlularına yönelik açıklamada bulundu. Binalarda ve inşaatlarda kalıcı olarak hizmet veren ve insanların, insan ve yüklerin taşındığı asansörler ve asansörlere ait asansör güvenlik aksamlarının karşılamaları gereken temel sağlık ve güvenlik gereklerini, piyasaya arz koşullarını kapsayan Piyasa Gözetim ve Denetimleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerince yerine getirilmektedir denilen açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Özel binalarda ve kamu binalarında asansörlerin insan can ve mal güvenliğini tehlikeye atmadan kullanılabilmesini temin etme sorumluluğu asansörün bulunduğu binadaki bina sorumlusuna aittir. Bina sorumlusu mutlaka asansör bakımı hususunda yetkisi olan yetkili servis ile aylık bakım sözleşmesi imzalamak zorundadır. 26.06.2015 tarih ve 29396 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği’nin 15. Maddesinin (1). Fıkrasına göre; Bina sorumlusu asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda 1 kez bakımının ve yılda 1 kez periyodik kontrolünün yaptırmaktan, bakım ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden sorumludur. Ayrıca aynı yönetmeliğin 24. Maddesinin 4. Fıkrasında: Bina sorumlusunca periyodik kontrolüne izin verilmeyen veya periyodik kontrol neticesinde güvensiz olduğu tespit edilmesine rağmen güvenli hale getirilmeyen asansör periyodik kontrol yapılıncaya kadar veya güvenli hale getirilinceye kadar ilgili idare (Belediye) tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir. hükmü bulunmaktadır. A tipi muayene kuruluşu tarafından insan can ve mal güvenliği açısından yüksek risk oluşturan uygunsuzlukları tespit edilerek kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvenli hale getirilmesi için 30 (otuz) gün süre verilen asansörler güvenli hale getirilene kadar bina sorumlusunca kullanıma kapatılmalıdır. Verilen 30 günlük süre sonunda A Tipi Muayene kuruluşu tarafından yapılan takip kontrol sonucu güvenli hale getirilmediği tespit edilen asansör ilgili idare (Belediye) tarafından mühürlenerek hizmetten men edilmesi gerekmektedir. Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen asansörlerin yıllık periyodik ve takip kontrol faaliyetlerinin zamanında yaptırılmasına rağmen güvenli hale getirilmeden kullanıma devam edildiği tespit edilen asansör ile ilgili olarak bina sorumlularına veya kat maliklerine “1705 sayılı Ticarette Tağşişin Men’i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun gereğince idari yaptırım uygulanacaktır.” denildi.